Mediteren voor perfectionisten

het verschil tussen bewust zijn en alert zijn op stress

Een van de manieren om stress te hanteren is het bewust zijn van je adem. Immers als je adem rustig wordt, krijgt het lichaam signalen om te ontspannen zowel fysiek als emotioneel als mentaal (para-sympatisch zenuwstelsel). Van de week merkte ik WEER toen ik me bewust was van mijn ademhaling, dat deze vast kwam te zitten, hij werd stoterig. Ah ha ….. daar is dat deel van mijzelf weer dat de oefening serieus aanpakt, het goed wil doen. Alert op elk signaal. En met die alertheid ontstaat spanning in plaats van ontspanning. Zo werkt het met elk lichaamssignaal waar je alert op bent. Er treedt fixatie op en het signaal wordt heftiger.

Bewust zijn: nieuwsgierig, open voor alles wat je opmerkt, geen oordeel = stress verlagend

Alert zijn: spanning, je best doen = stress verhogend

Bij mij werkt het wanneer ik me bewust word dat ik alert ben, dat ik om mezelf glimlach. Vervolgens pas ik de 20:80 regel toe; met 20% van mijn aandacht bij het lichaamssignaal en 80% in de ‘vrije ruimte’ waar ik open sta voor andere signalen.

Ik ben benieuwd welke ervaringen jij hebt met bewust en alert zijn en wat jij doet voor ontspanning. Wil je ze delen? Graag.

Fijne meditatie.

Judith

 
image_pdfimage_print