het hart van persoonlijk leiderschap

hartelijkheid als leidraad bij persoonlijk leiderschap

Veel religies vinden hartelijkheid de essentie van het leven.hart van persoonlijk leiderschap Dat waar het ten diepste om draait bij persoonlijk leiderschap. Maar het doet meer. Het bevordert de gezondheid. Bij het gevoel van liefde komen meer dan 1400 stofjes vrij die goed zijn voor je para sympathisch zenuwstelsel. Het is dus goed voor je bloeddruk, de werking van de organen, het bevordert de slaap, etc.

Hartelijkheid kent vele vormen  

Hartelijkheid kent vele vormen. Op het werk noemen we het collegialiteit. In de privé sfeer praat je meer over liefde voor je dierbaren. Of over aandacht hebben voor je buren.

Emoties besmetten

Emoties besmetten dat ervaren we dikwijls. Als iemand boos is, is de kans groot dat je geïrriteerd raakt of angstig. Als iemand teleurgesteld is omdat jij je grenzen stelt en nee-zegt, voel je je soms rottig dat je dat een ander aandoet. Menig TV-kijker raakt ontroerd wanneer mensen elkaar na jaren weer in de armen sluiten. Of als iemand aardig is op je werk, neem je dit vervolgens mee naar huis. Zie onderstaand verhaal dat ik van de week hoorde.

“ik liep zaterdag een kledingwinkel in om een nieuwe broek te kopen en vroeg om assistentie. De medewerkster achter de toonbank  gaf antwoord in het Engels. Meteen ging er door me heen: waarom praat je niet gewoon Nederlands. Gatver. De medewerkster, een jonge vrouw, hielp me overigens prima. Bij het afrekenen vroeg ik hoe het kwam dat ze Engels sprak. Ze kwam uit de Oekraïne, vertelde ze. Meteen ontstond compassie. Ik vroeg in mijn gebrekkig Engels hoe ze het vond in Nederland. Toen ik buiten stond, besloot ik een bloemetje voor haar te kopen. Als steun, want wat zal je een afschuwelijke tijd doormaken. Toen ik even later terug kwam stond de medewerkster achter de toonbank. Ik overhandigde haar het presentje. En toen pakte ze mijn handen, ervoer dat ze me blijkbaar niet op de juiste wijze kon bedanken, kwam achter de toonbank vandaan en met tranen in haar ogen hukte ze me. Het ontroerde me. De hele dag heb ik levensvreugde gevoeld.”

En zo verspreidt een emotie zich.

Hartelijkheid in persoonlijk leiderschap vraagt tijd

Mijn ervaring is dat liefde er niet zo maar is. Als ik druk ben is het moeilijker om vanuit deze energie dingen te doen dan wanneer ik rustig ben. Kalmte en in het moment zijn, zijn ondersteunend. En het helpt me dagelijks liefde te trainen. Je kan dit bijvoorbeeld doen door meta meditaties, hartcoherentie oefeningen, chi gong, bidden. Sta jij in je leven op de overgang van dingen efficiënt en doelgericht te doen naar de dingen ook van harte te doen, weet dat je daar vast ook in jouw omgeving steun bij kan vinden. Het vraagt namelijk discipline om het te oefenen. En samen gaat dat makkelijker dan alleen. Je kan natuurlijk ook altijd contact opnemen of ik iets voor je kan betekenen.

 

Judith Meiling 1/3/2023

image_pdfimage_print