Bij stressklachten: vereenvoudigen

Stressklachten moeten we aanpakken

Stress en stressklachten horen bij het leven. Het ontstaat als het leven anders gaat dan gehoopt. En dat gebeurt de laatste tijd veel en heftig. De oorlog in de Oekraïne, lockdowns, QR-codes, overlijdens door corona, milieuproblemen, voedselvervuilingen. Het ontstaat ook bij situaties als: ik moet sporten, ik moet er goed uitzien, ik moet nog even dit afmaken.  

Stressklachten zijn zeer divers

Stress uit zich in het lichaam via emoties als verdriet, angst, onzekerheid, spanning, boosheid. Ook het lichaam reageert: harde spieren, temperatuur wisselingen, beweging (bijv. trillen, hartkloppingen), slecht slapen, vergeetachtigheid. Op de site van de huisartsen vind je meer informatie. 

Stressklachten te lijf

Het belangrijkste bij stresshantering is het bewust worden dat er stress is. Liefdevol aandacht geven aan de lichamelijke signalen. Daardoor kan ruimte en ontspanning ontstaan. En je kan stress te lijf gaan door te vereenvoudigen.

Vereenvoudigen van je leven

Moeten zet je je op scherp.stressklachten vereenvoudigen

Voel maar in je lijf. Welke signalen krijg je? Ik voel de spanning in mijn hele lijf toenemen van mijn kaken tot mijn knieën. Niet erg voor een moment, wel als het  vaak en gedurende langere tijd plaatsvindt. Een coachee turfde laatst het aantal keren dat ze moeten zei op een dag. Schrikbarend hoog vertelde ze.

Moet ik dit nu doen

Deze uitspraak is een handig geheugensteuntje bij het vereenvoudigen. Je kan bij elk woord expliciet stil staan. Moeten of willen, ik of een ander, dit of iets aangepast, nu of op ander moment, doen of laten. Maar als je deze reflectie aangaat vanuit een ‘moeten-sfeer’ dan verliest het zijn impact. Dus liefdevol kijken: waar zou je kunnen vereenvoudigen. Wat hoef je niet meer?

Ik hoef niet meer

Nog even iets afmaken, op vaste momenten te sporten, sterk te zijn, me altijd goed te voelen, onafhankelijk te zijn, het onder controle te hebben,  …. Vul jij aan?

Ik hoef namelijk niet meer perfect te zijn, ik mag imperfect zijn!

 

Judith Meiling, 28-2-2022

voor meer informatie

image_pdfimage_print